Tekst Thijs Beumer
Foto Wim van Beek

Deze zomer is SSC-ICT begonnen met de uitrol van DWR Next bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Een complex en groot project waarin de verschillende organisatieonderdelen van BZK gefaseerd overgaan op de nieuwe werkomgeving. Hoe verloopt zo’n uitrol precies? Wie zijn erbij betrokken, en welke rolverdeling hoort daarbij? En hoe verloopt de samenwerking tussen SSC-ICT en BZK?

Vanuit BZK zijn Rob Liemburg en Femke Bonnet verantwoordelijk voor de uitrol van DWR Next. Rob in de rol van projectleider en Femke als projectsecretaris. ‘Wij hebben eerder op dezelfde manier samengewerkt aan een ander project,' vertelt Femke. ‘We waren dus goed op elkaar ingespeeld toen we in april dit jaar deze uitdaging aangingen.’ Rob vult aan: ‘Dat was inderdaad een voordeel, aangezien het project toen al een paar maanden liep en het best een klus was om dit project over te nemen. Gelukkig zat er een goede projectleider vanuit SSC-ICT op, die al heel ver was met alle voorbereidingen, dat hielp enorm.’

De boer op

Rob: ‘We zijn eerst vooral de boer op gegaan met het verhaal van DWR Next bij alle onderdelen van BZK. Vertellen wat er aan zit te komen, veelal in de vorm van presentaties, en ondertussen waren we alvast druk aan het inventariseren. Er wordt voor iedere deelorganisatie afzonderlijk gekeken naar de applicaties die men gebruikt, om die opnieuw aan te kunnen bieden in de nieuwe werkomgeving. Maar ook de hardware. Wat is er precies nodig aan apparatuur? Iedere deelorganisatie, zoals bijvoorbeeld Logius, UBR of FMH, heeft een eigen deelprojectleider die verantwoordelijk is voor de uitrol in de eigen organisatie. Femke en ik schakelen daar veel mee en helpen mee zodat alles goed verloopt. Daarnaast zijn wij zelf de deelprojectleiders voor de uitrol van het kerndepartement van BZK, die eind oktober plaatsvindt.’

Over de samenwerking met het projectteam ben ik zeer enthousiast, de contacten zijn gewoon heel goed"

Van links naar rechts: Rob Liemburg, Femke Bonnet en Errol Nasierkhan.

Samenwerking met SSC-ICT

‘Wij praten veel met SSC-ICT over de voortgang van de uitrol’, zegt Femke. ‘We zitten wekelijks om de tafel met de projectleider van SSC-ICT, Errol Nasierkhan, om de voortgang te bespreken en ervaringen van andere uitrollen te delen. Ook zit Monique Gutteling er als communicatieadviseur van SSC-ICT bij voor alle uitingen die op de rol staan.’ Rob vult aan: ‘Dat zijn hele nuttige momenten, waarop we elkaar ook feedback kunnen geven. Wij zien bijvoorbeeld nog wel een aantal verbeterpunten op het gebied van de Servicedesk in relatie tot DWR Next. Al snap ik ook dat SSC-ICT als organisatie nog in opbouw is en sommige dingen tijd nodig hebben. Over de samenwerking met het projectteam ben ik zeer enthousiast, de contacten zijn gewoon heel goed. De operationele expertise is ook van hoog niveau, met mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Mannen als Dorian Groenewegen, Romeo Mohabir en Willem Bijl (uitrolcoördinatoren, red.); zij regelen dingen en komen altijd met een oplossing. Erg fijn, want daardoor kijken we met veel vertrouwen naar de andere uitrollen die nog op de planning staan!’

Ik hou enorm van de dynamiek van dit project"

Problemen samen oplossen

Ook binnen het projectteam DWR Next van SSC-ICT heerst enthousiasme over de samenwerking met BZK. Errol Nasierkhan is als projectleider betrokken bij de uitrol. ‘Ik ervaar het als een ontzettend fijne en constructieve samenwerking. Eventuele problemen lossen we samen op.  Vanuit BZK denken Rob en Femke, maar zeker ook alle deelprojectleiders, ontzettend goed mee. Ik heb dan ook vaak het gevoel dat we samen één team vormen, in plaats van afzonderlijke clubjes. Dat is erg prettig werken, maar ook noodzakelijk voor het goed slagen van dit project’, vertelt Errol.

Ook Uitrolcoördinator Dorian Groenewegen sluit zich hierbij aan: ‘Ik hou enorm van de dynamiek in dit project. Je kunt het van tevoren nog zó goed plannen, er gebeurt altijd wel iets onverwachts dat je ad hoc op moet lossen. Dat vergt flexibiliteit en goede samenwerking binnen het project, maar ook zeker met onze counterparts van BZK. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit erg goed gaat.’

Dorian Groenewegen (r)

Wat is DWR Next?

DWR Next..

  • ..is een doorontwikkeling van de huidige Digitale Werkomgeving Rijk (DWR)
  • ..speelt in op ICT-ontwikkelingen en behoefte aan flexibiliteit
  • ..betekent een upgrade naar Windows 10 en MS Office 2016
  • ..faciliteert het tijd-, plaats- en apparaat onafhankelijk werken
  • ..faciliteert samenwerking met rijkscollega’s en externe organisaties
  • ..wordt in verschillende fases uitgerold
  • ..is al succesvol geimplementeerd bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M)
  • ..komt beschikbaar voor zes ministeries

Meer weten? Klik hier!

Vond je dit artikel interessant