Tekst Cindy van Raam
Foto Wim van Beek

Naast Hosting dienstverlening voor klanten heeft het Overheidsdatacenter (ODC) in Rijswijk van SSC-ICT nu ook Housing als service. Housing is perfect voor klanten zonder eigen datacenter: verhuur van ruimte voor apparatuur. Cees Ouwehand, teamleider Environmental Services en operationeel verantwoordelijk voor het ODC, vertelt over de dienstverleningsmogelijkheden en het specialistische werk wat daarbij komt kijken.

Alle voordelen op een rijtje

  • het ODC Rijswijk is geheel in eigendom van het Rijk;
  • modern koelingsconcept voor een zeer efficiënt energieverbruik;
  • ruimtelijke opzet op vaste vloer met hoge belastbaarheid en extra brede racks;
  • vaste bekabeling voor snelle en betrouwbare verbindingen tussen de apparatuur en mogelijke ontsluiting naar overheidsnetwerken, internet en generieke infrastructuren;
  • 24/7 bewaking en mogelijkheid van afgeschermde zones voor hoger gerubriceerde dienstverlening;
  • maatwerk: zowel een rack als extra dienstverlening af te nemen.

‘Onze Housing-klanten huren ruimte met racks van 19 inch waarin we apparatuur plaatsen. Daarbij zorgen de medewerkers van het ODC voor een beveiligde omgeving, het juiste klimaat en de energievoorziening. Ook is aansluiting op (beveiligde) rijksnetwerkverbindingen mogelijk’, legt Cees uit.

TIER-3 normering

Een TIER-3 datatcenter garandeert een beschikbaarheid van 99,982% van de voorzieningen. De kans op uitval van de voorzieningen is dus heel erg klein. Het betekent ook een zodanige redundantie van de voorzieningen, dat er onderhoud kan worden gepleegd zonder noodzakelijke uitval van de voorzieningen. In de afgelopen 3,5 jaar vanaf de oplevering, hebben we 100% beschikbaarheid.

Wat maakt Housing dienstverlening bij SSC-ICT bijzonder?

‘Al onze voorzieningen zijn redundant uitgevoerd. Als bijvoorbeeld de elektriciteitsvoorziening uitvalt, dan hebben wij voorzieningen die dit altijd kunnen opvangen, zelfs voor langere tijd. Daarin zijn we niet helemaal uniek. Maar met alle voorzieningen voldoen wij wel aan de TIER-3 norm. Wij horen daarmee tot de top van datacenters in Nederland.’

Hoe zit het precies met het nieuwe duurzame inrichtingsconcept?

‘In tegenstelling tot de traditionele datacenters, hebben we geen verhoogde vloer voor onder andere de koeling. In het datacenter staan alle racks direct boven op de betonnen vloer. Voor de koeling maken we gebruik van de buitenlucht. Deze wordt de zaal ingeblazen en aangezogen door de apparatuur. Schoorstenen voeren de warme lucht uit de apparatuur af naar een ruimte boven de zaal en leiden de lucht terug naar de koelunits. Er ontstaat circulatie van lucht. Het is een energiezuinig en daarmee een duurzaam concept. Naast de bijdrage aan een beter milieu heeft de klant het voordeel van lagere energiekosten.´

'Apparatuur plaatsen en verbinden met zo min mogelijk kabels. Daar moet je iets van afweten, wil je het goed doen.'

Geen spaghetti, maar 'structured cabeling'

Cees vervolgt: ‘Om aan de vraag van de klant te voldoen werken we met een gemotiveerd en goed opgeleid team. Werken op het ODC is specialistenwerk. Dit onderkennen mensen vaak onvoldoende. Velen denken vooral dat het een kwestie is van apparatuur in een rack plaatsen en een stekkertje erin doen. Maar als we dat zouden doen, wordt het een chaos. Wij werken met een architectuur, bijvoorbeeld als het gaat om structured cabeling, waarbij we apparatuur plaatsen en verbinden met zo min mogelijk kabels. Daar moet je iets van afweten wil je het goed doen. Alle collega’s die bij het ODC werken hebben verschillende cursussen gevolgd op het gebied van ODC en zijn daarin gecertificeerd.

Kijkje achter de schermen

Brian Brudet is netwerk engineer in het team Data Center Network Services bij SSC-ICT. Bij migraties naar het ODC is hij verantwoordelijk voor het migratieplan, de patch-schema’s en impactanalyses. Brian en coördinerend datacenter specialist René Konincks van het ODC geven in deze video een beeld van hoe een migratie verloopt.