Milieuvriendelijke printen door te besparen op het gebruik van toners; een vooruitgang als het gaat om verduurzaming en groenere ICT. Theo Verkerk, senior adviseur bedrijfsvoering, vertelt over de voordelen van dit ‘groene’ lettertype.

In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kijkt SSC-ICT of dit milieuvriendelijke lettertype ook gebruikt kan worden in de beheeromgeving van SSC-ICT. Op dit moment is een groep eindgebruikers aan het testen. Samen met de resultaten van de technische testen kunnen we de komende weken een conclusie trekken. Nog even spannend dus, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.

Gebruik van EcoFont

Theo vertelt: ‘Het nieuwe lettertype is makkelijk te gebruiken. Via de DWR Next werkplek kun je zelf dit lettertype instellen als je ‘groener’ wilt printen. De gebruiker kiest dus bewust om het milieu te sparen door met Ecofont te printen. Overigens sluit het lettertype aan bij de Rijkshuisstijl.

Minuscule gaatjes

Waarom is dit lettertype beter? Doordat er in dit lettertype minuscule gaatjes in de letters zitten, die geen toner vergen. Theo vervolgt: ‘Deze gaatjes zijn op normaal formaat niet zichtbaar. Slechts bij een sterke uitvergroting is dit wel zichtbaar. Dit is op te lossen door grote fonts uit te sluiten in Ecofont of door te printen met de standaard follow-me printer. Bij grafische afbeeldingen zal Ecofont nauwelijks invloed hebben op de afbeelding.

Dubbel besparen

‘De EcoFont printfunctie kan dus standaard ingesteld worden door de gebruiker. Hier komt natuurlijk een stukje bewustwording bij kijken. Maar uiteindelijk is het de moeite waard. Je kunt uiteraard op meer manieren inkt besparen: wees je er altijd van bewust dat je niet alles hoeft te printen. En als je toch wilt printen, dan kun je kiezen voor een duurzaam lettertype’, legt Theo uit.

Vervolgtraject

De bevindingen van de testen leggen we voor aan de diverse belanghebbenden binnen SSC ICT. Zij besluiten vervolgens of we Ecofont gaan aanbieden op de DWR Next werkplek. Bij een positieve uitkomst gaan we samen met de beheerders van de DWR Next werkplek een plan maken voor implementatie.