Tekst Cindy van Raam
Foto Wim van Beek

Na een periode van stevig onderhandelen met Oracle heeft SSC-ICT een contract afgesloten voor rijksbreed gebruik van licenties. Eén contract voor de hele rijksoverheid, dat biedt voordelen. Arie Roos, hoofd Inkoop, vertelt waarom rijksoverheidspartijen zouden moeten aansluiten.

In de bedrijvigheid van de lounge op de Koningskade in Den Haag, treffen we Arie. Hij vertelt over het verloop van de onderhandelingen en de ‘marktplaats’ voor Oracle-licenties die ontstaan is. Wat bedoelt hij daar precies mee?

Arie lacht: ‘Eigenlijk is het heel eenvoudig. Het contract met Oracle bevat veel meer licenties dan we nodig hebben. Van die extra licenties kunnen andere rijksoverheidspartijen gebruikmaken voor een gunstig tarief. Waar we voorheen individuele contracten afsloten die niet uitwisselbaar waren, is nu zeer efficiënt ingekocht. Door een goede interdepartementale samenwerking met JenV (ministerie van Justitie en Veiligheid), strategisch leveranciersmanagement DICTU en Hans Wanders (Rijks CIO) is het contract tot stand gekomen. Een mooi staaltje van interdepartementale samenwerking en onderhandelen op rijksniveau. Het rijksbreed benutten van het overschot heeft inderdaad de insteek van een marktplaats.’ Arie vult aan: ‘Maar dan wel met een vaste scherpe prijs.’

Een licentie, wat is dat?

Een licentie is het recht dat je koopt om bepaalde software te gebruiken.

Nu we het toch over de prijs hebben...

‘Met een korting van 75% op de aanschaf van de licenties hebben we een goede deal gesloten. Ook zijn wij trots op de overeenkomst voor de aanschaf van onderhoud van 18% (normaal gesproken 22%). Hierdoor kan SSC-ICT de licenties extra voordelig aanbieden aan de klant.’

En zijn er al belangstellenden?

‘Jazeker, in maart 2018 heeft een rijksbrede voorlichtingssessie plaatsgevonden in samenwerking met strategisch leveranciersmanagement DICTU. Partijen die mogelijk iets met Oracle te maken hebben is uitgelegd om wat voor contract het precies gaat en wat daarbij komt kijken. Tot nu toe hebben partijen zoals de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, P-Direkt, CBR en het Ministerie van Defensie belangstelling getoond. Logisch ook, want de kans dat je goedkoper aan een Oracle-licentie komt is natuurlijk erg klein.’

Meer weten?

Neem contact op met SSC-ICT-Offertedesk@minbzk.nl.