Foto Wim van Beek

Op 11 april 2019 ontving SSC-ICT ruim 60 meisjes van het Edith Stein College uit Den Haag in het kader van Girlsday 2019. Voor het derde jaar op rij opende SSC-ICT haar deuren en konden de meisjes in de leeftijd 13 – 15 jaar deelnemen aan verschillende workshops, waarin zij kennis konden maken met de toekomst van ICT.

Warm welkom

De meisjes werden welkom geheten door toenmalig directeur SSC-ICT Sylvia Bronmans, waarbij ze terugblikte op haar studietijd en een schets gaf van het werk van SSC-ICT. Ze riep de meisjes dan ook op om ook te denken aan een beroep in de ICT, waarbij een stageplek bij SSC-ICT natuurlijk tot de mogelijkheden behoort.

Een druk programma

Vervolgens verdeelden de meisjes zich voor 4 totaal verschillende workshops onder leiding van voornamelijk vrouwelijke collega’s. De meisjes konden meedoen aan een workshop ‘hologrammen maken’ en een workshop ‘programmeren kun je leren’. Ook was er een heuse escape room en gingen de meisjes de strijd aan met een hacker in ‘serious game: Crisis!’

Workshop Hologrammen

Ongeveer 20 meisjes gingen aan de slag met het geheim achter hologrammen. Net als vorig jaar een populaire workshop. Ze kregen te zien hoe Tupac, jaren na zijn dood, weer op het podium stond, en hoe ook Nederlandse artiesten gebruik maken van hologrammen. De workshop bestond uit het maken van een piramide van hard folie, het opnemen van een filmpje voor een greenscreen en het monteren van het filmpje tot een hologram. Op die manier konden de meisjes aan het eind van de workshop allemaal hun eigen hologram presenteren. Het feit dat je op een hele eenvoudige manier jezelf, of een object, in een hologram kunt veranderen, vonden de meisjes heel bijzonder.

Serious Game: Crisis!

Wat moet je doen als jouw school gehackt wordt. Een groep meisjes ging in een serious game de strijd met een hacker aan. De game, volledig geacteerd en ingesproken door collega’s van SSC-ICT, heeft als doel om bewustwording te creëren over veiligheid en wat je in zo’n situatie moet doen. In 70 minuten lukte het de meisjes net niet om de hacker tegen te houden. De samenwerking, maar vooral ook het inzicht in de ernst van de situatie, was heel bijzonder om te zien.

Programmeren kun je leren

Computerprogramma’s programmeren saai? Helemaal niet! Tijdens de workshop ‘programmeren kun je leren’ kwamen de meisjes erachter dat programmeren zelfs leuk en spannend is, maar dat het nog niets vergeleken is met wat je er uiteindelijk allemaal mee kunt doen. Met behulp van Scratch konden de meisjes op eenvoudige wijze een animatie programmeren.

Escape room: Decoder

Anderhalf uur om alle informatie op een boardingpass te verzamelen, zodat de hacker kan worden tegengehouden. 12 meisjes – Doeners en Denkers – gingen die uitdaging aan. Met uitdagende puzzels werd het analytisch en oplossend vermogen van de mesjes op de proef gesteld. Net voordat de tijd voorbij was, wisten ze in beide ruimtes alle informatie te verzamelen, door niet alleen binnen hun eigen team, maar ook met het andere team samen te werken. Tijdens het spel waren er heel wat “Oh” en “Aha” momenten, maar ook werd er enorm gelachen.

Over Girlsday

Girlsday is een initiatief van VHTO en is bedoeld om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats in april.