Tekst Erna Roeleveld
Foto Wim van Beek

Het beveiligingslek in de Citrix-software heeft veel impact gehad. Veel mensen konden niet meer op afstand inloggen door de preventieve uitschakeling van de Citrix-systemen. Terwijl SSC-ICT aan een oplossing werkte, was het belangrijk dat iedereen kon doorwerken. Dankzij de collega’s van team Logistiek lukte dat: zij maakten in 2 weken meer dan 1.000 managed laptops gereed. Hiervan ging een groot deel naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarnaast heeft team Logistiek ruim 160 thin clients ingespoeld.

Even voorstellen

Henk Hilgersum, Martin Emmerik, Roland Vaes en Imran Rasul (team Logistiek): leveren, repareren en afvoeren van persoonsgebonden en werkplekgerelateerde hardware.

Charles Cruden en Rishi Dewnarain (Rijkswerkomgeving): leveren services, waaronder images, voor de werkomgeving.

Lilian Salden (IND): regelt de logistiek van persoonsgebonden hardware voor ongeveer 4.000 medewerkers, werkzaam in Den Haag of een van de 25 buitenlocaties.

Korte lijntjes

In het weekend van 18 op 19 januari heeft Logistiek honderden managed laptops gebruiksklaar gemaakt voor mensen met een Chromebook. Zij konden namelijk niet meer via Citrix werken. Martin: ´Het inspoelen van laptops met een image gebeurt in een ´inspoelstraat´, een soort treintje, in partijen van 50. Per laptop duurt dit ongeveer 2,5 uur, deels gaat dit automatisch en deels met de hand. De IND is nog niet over op DWR Next. Voor het inspoelen van laptops met een ouder image hebben we onze inspoelstraten omgebouwd en uitgebreid zodat het proces sneller zou gaan.´

Lilian: ´Martin belde mij die zondagavond. Dat doet hij niet zomaar, ik wist gelijk dat er iets aan de hand was. Hij vertelde mij dat ik op maandag de eerste batch managed laptops zou ontvangen om binnen de IND te distribueren. Veel mensen bij de IND hebben een Chromebook en hierdoor hadden we veel managed laptops nodig. Die werden voor een groot deel door SSC-ICT geleverd. Het andere deel kwam van medewerkers op de buitenlocaties met een managed laptop en een kiosk-pc. Hen heb ik gevraagd om hun laptop tijdelijk uit te lenen aan mensen die het nodig hadden. Zij konden immers ook nog op hun kiosk-pc werken.´

Wat is een image?

Een image is een samenstelling van het operating systeem, MS Windows, inclusief de software (zoals MS Office, virusscanner, DocGen) binnen een DWR-werkplek. Met een image automatiseer je de installatie van het operating systeem en beschikbare software binnen de DWR-werkplek.

Inspoelen van OCW-laptops

De vraag om laptops door de IND was echter groter dan de voorraad van SSC-ICT. Als oplossing hiervoor werden Dell laptops van OCW geleend. Charles: ´Dit merk voeren wij niet standaard en daarom hadden we voor deze laptops ook geen kant-en-klaar image op de plank liggen. Met Rishi heb ik in 2 dagen een image gemaakt en getest. Een enorme uitdaging in zo´n korte tijd!´ Met het image heeft Logistiek in het weekend van 25 en 26 januari 200 managed OCW-laptops ingespoeld.´ Henk: ´De OCW-laptops behoorden tot het back-upplan en zijn uiteindelijk niet ingezet: Citrix bleek de week erna weer beschikbaar. Was dit later gebeurd, dan hadden we de laptops zeker nodig gehad.´

Lillian Salden (IND)

Terugblik

Vanaf 27 januari was Citrix weer volledig beschikbaar. Ondanks dat het probleem technisch is opgelost, is Lilian nog volop bezig met de administratieve afhandeling hiervan. Terugkijkend op de hele operatie zegt ze: ´Door 1-op-1 met Logistiek te schakelen konden we snel beslissingen nemen. Hierdoor konden onze medewerkers gewoon blijven werken. Alle radartjes pasten perfect in elkaar. De mensen op de werkvloer, de mensen die met hun poten in de klei staan, wisten wat ze deden. Zowel aan onze kant als die van SSC-ICT. Natuurlijk hadden sommige zaken beter gekund, maar gezien de situatie hebben we ons heel goed geweerd.´

Martin: ´Nu de storing voorbij is, hebben we vrijwel alle uitgeleende apparatuur terug. Daar is de IND heel snel mee geweest. Het mooie van zo´n bliksemactie is, dat het groepsverband binnen Logistiek enorm is gegroeid. Medewerkers die vrij waren, bleven langer om apparatuur klaar te maken voor verzending. Je hoefde aan niemand iets te vragen. Het liep als een trein, iedereen voelde zich verantwoordelijk.´Imran sluit af: ´Het is een major incident, dus je weet waarvoor je het doet. Met z´n allen hebben we onze spierballen getoond.´