Tekst Deze rubriek is samengesteld uit bijdragen van SSC-ICT'ers.
Foto Wim van Beek

In BITS&BYTES lees je korte updates over de stand van zaken binnen SSC-ICT. Mijlpalen zoals belangrijke projecten die zijn afgerond, nu lopen, of die juist nog komen gaan. Byte-sized bits of information voor jou, om snel te verwerken en veilig op te slaan.

Geschatte leestijd:
2 minuten

Terugblik kwartaal 1

Uitfasering Skype
Sinds dinsdag 13 februari is de applicatie Skype voor Bedrijven niet meer beschikbaar in de shared omgeving. De app werkt op een verouderde versie van de Windows Server en wordt door Microsoft niet meer doorontwikkeld. De omgeving is door SSC-ICT operationeel gehouden tot Microsoft Teams gereed was. Veel functies van Skype zijn dan ook overgenomen door Teams, zoals het sturen van berichten en videobellen. Op de Selfserviceportal van SSC-ICT staan verschillende handleidingen over het gebruik van Microsoft Teams. Je vindt hier ook de veelgestelde vragen over Microsoft Teams.

Producten- en dienstencatalogus 2024
Begin februari is de nieuwe SSC-ICT Producten- en Dienstencatalogus (PDC) 2024 gepubliceerd op het Rijksportaal en via een eigen tegel in de Selfserviceportal van SSC-ICT. In de catalogus staat het complete overzicht van de business services die SSC-ICT levert aan de klanten. De PDC is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de dienstverlening, in het bijzonder leveranciersmanagers, ICT-of KA-coördinatoren en aanvraaggemachtigden.

Vooruitblik kwartaal 2

Robotics Process Automation (RPA) shared platform
Als onderdeel van de meerjarige strategie SSC-ICT 2022-2025 wordt druk gewerkt aan het ontwikkelen van een shared RPA-dienst (Robotics Process Automation) voor het verzorgingsgebied van SSC-ICT. In een eerdere editie van de Connect kun je meer lezen over RPA in de conceptfase.

Eind 2023 is de uitvraag voor pakketlicenties (UiPath) en een implementatieplan afgerond. Inmiddels bevindt het ontwerp zich in de afrondende fase en is er gestart met het formaliseren van de dienst. De intentie is om RPA vanaf 2025 in de PDC aan te bieden aan alle klanten van het verzorgingsgebied. De dienst omvat een multi-tenant RPA PaaS-platform (Platform as a Service), inclusief een robotwerkplek (VDI Persistent) en een UiPath-licentie.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in 2023 samen met SSC-ICT een Proof of Concept (PoC) met UiPath afgerond en is de eerste klant die als launching customer zal landen op het PaaS-platform. De nieuwe dienst wordt ondergebracht bij het team Enterprise Content Management (ECM), onderdeel van Business Unit IT Applicatie Services, Digitaal Werken. Dit team heeft al ervaring met RPA door diverse PoCs, het uitrollen van UiPath voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en Kofax RPA. De ambitie van het team is om door te groeien naar een RPA Competence Center.